kustbewoners.nl het leven voor de tsunami

Foto-expositie

Onderweg
Werk
Ontspanning
Thuis
Omgeving
Extraboek cover
Bestel het boek bij Bol.com
.


Informatie:
info@kustbewoners.nl
070 3060013 /
06 26046210


Permanente foto-expositie Kustbewoners

Welkom op de permanente foto-expositie van Kustbewoners. U treft hier alle foto's en teksten aan van vůůr de tsunami die ook in het boek staan, gemaakt door reizigers en professionele fotografen. Klik naar een van de vijf hoofdstukken. Onder 'extra' is een aantal foto's en teksten opgenomen die het boek net niet hebben gehaald, maar die bijzonder genoeg zijn om hier te publiceren.


Arme vissers (voorwoord)

'Orang cilik', de 'kleine mensen' in IndonesiŽ: hoe arm ze zijn willen we eigenlijk niet zien en niet weten. Ik durf dan ook nauwelijks een foto te nemen van deze vissers. Te privť, te intiem, zoals ze erbij liggen. Zo verloren ook: het lijkt of ze dood zijn. Maar ze slapen, ze liggen daar in hun losmen, hun nachtverblijf voor de dag. Een plek waar ze beschut zijn tegen de zon. Waar ze veilig kunnen uitrusten.

Want hun werk zit er weer op, voor even. De vangst van vannacht hebben ze verkocht, aan een tussenhandelaar van de fabriek waarschijnlijk. Of aan een marktkoopman of aan de vrouwen die verderop, meer landinwaarts, een homestay runnen voor de schaarse rugzaktoeristen. Bij een warung, in de kampung, hebben ze ontbeten: nasi, misschien een ei erbij. Hun prauwen hebben ze op het droge getrokken, ze hebben hun netten ontdaan van ongerechtigheden en uitgehangen, vlak boven hun hoofd.

Wat ze verder nog aan waardevolle spulletjes bij zich hadden gaven ze af aan de uitbaatster; die bewaart ze tussen haar blote, breed uitgelopen voeten. Waakzaam zit ze om zich heen te kijken en kom haar niet te na want dit lapjestrand is haar domein. Met dit stukje schaduw komt ze aan de kost, dit is haar werkvloer. Ze zit er dan ook niet voor niets: tegen een kleine vergoeding past ze op, draagt ze zorg voor wat ik, als ik haar was, 'mijn jongens' zou noemen. Ze ziet er moederlijk uit en ook wel deftig, met die mooie strik in haar hoofddoek. Ze moet erg betrouwbaar zijn, deze waardin.

Het zwarte lavazand is zacht en niet al te warm. De zee ruist geruststellend. Tegen de avondzullen ze weer uitvaren, de vissers.Verre lichtjes, wiebelend op het water. Daarboven de sterren. Het Zuiderkruis.

'De economie zal nauwelijks te lijden hebben van deze zeebeving'. Zo is dat: wie niks heeft, heeft ook niks te verliezen.

Behalve dan je leven. En het leven van wie je lief en dierbaar is. Voeg daar nog bij de hoop, de hoop op een beter leven, de hoop die deze mensen uitstralen, zodra ze je in het oog krijgen: ook die hoop zijn ze kwijt. Al die verwachtingsvolle gezichten, altijd. Die glimlach die je doet vergeten hoe arm ze eigenlijk zijn, de 'kleine mensen' in IndonesiŽ.

Mischa de Vreede

Schrijfster en dichteres Mischa de Vreede bracht de eerste tien jaar van haar leven door in IndonesiŽ.


Foto-expositie

Onderweg
Werk
Ontspanning
Thuis
Omgeving
Extra


kaartje getroffen gebiedMedewerkers
aan het boek

KIT Publishers
(uitgever)
Peter de Ruiter
(idee)
Basic Orange
(website)

Fotografie
Hollandse Hoogte,
ANP,
Martin Kers,
Anton Dijkgraaf
,
Paul Tolenaar
,
Jochem Wijnands
,
Jan Zwart
,
Han Lans,
Peter de Ruiter

en vele anderen

Hans van der Veen
(eindredactie),
Bas Moreu
(vormgeving), Reproscan Deventer, Salland de Lange (druk), Sappi / BührmannUbbens (papier),
Tetterode A'dam
,
CMH Apeldoorn
,
EmBé Meppel
(binden), Meester en De Jonge Lochem (technische coördinatie)

Partners
ABN-Amro
(bankrekening en speciaal rentetarief),
Studio Agaatsz
(opmaak flyers),
Albert Heijn Fotoservice,
Bol.com
(reclame- ondersteuning),
Studio Clickhere
(banner),
CombiFoto,
DLA / SchutGrosheide,
Dutch Snel Transport Amsterdam (logistiek printwerk),
Reclame adviesbureau Living the Brand
(reclamecampagne),
Media Logistics
(opslag en distributie),
De Media Maatschap
(media-inkoop),
Monkey Republic TV Commercialproductie (tv-reclame),
MullerVisual Communication,
NBB
(Nederlandse Boekverkopers Bond) en vele aangesloten boekhandels (verkoop- ondersteuning),
Pondres
(drukwerk flyers),
The Printer,
TenL premedia & productions,
Thrills Geluidstudio (tv-reclame),
TourPRess