Persvrijheid staat elke dag in de aandacht. Dit boek schetst het brede verhaal

Vrijheid van meningsuiting wordt beknot. Journalisten worden belemmerd in hun werk. Media-organisaties worden verboden. Het nieuws wordt gemanipuleerd. Er zijn weinig dagen dat nieuws zelf geen nieuws is. Maar het nieuws komt schoksgewijs, stukje bij beetje. Het complete plaatje ontbreekt. Dat beeld wordt geschetst in Blad voor de Mond, met journalistieke verhalen, analyses, achtergronden en opinie.

In Blad voor de Mond noteren twintig schrijvers wat zij in de wereld zien gebeuren in landen en gebieden waar persvrijheid niet vanzelfsprekend is. Waar de burger niet goed meer weet waar hij aan toe is. Waar de machthebbers hun gang kunnen gaan omdat er geen controle is. Waar een maatschappij hapert in haar ontwikkeling.

De auteurs van Blad voor de Mond zijn niet op hun mondje gevallen. Ze werken veelal vanuit gebieden waar je moet oppassen wat je schrijft of ze hebben hun ervaring eerder opgedaan. Sommigen zijn zelf recentelijk de mond gesnoerd.


Blad voor de Mond is verschenen op 3 mei 2016: de 25-ste keer dat de internationale dag van de persvrijheid werd gevierd.

Klik naar de publiekssite met veel meer informatie


Wie schrijven er en waar schrijven ze over?Judith Spiegel
over de
Golfregio

Peter ter Velde
over oorlogsverslaggeving

Fréderieke Geerdink
over
Turkije

Peter d'Hamecourt
over
Rusland

Floris van Straaten
over
censuur en zelfcensuur

Carolien Roelants
over Iran

Eric Smit
De macht van het
geld, met Arne van der Wal

Jan Douwe Keulen
over
geweld tegen journalisten

Somajeh Ghaeminia
over vluchtjournalisten.

Michel Maas
over Indonesië
en Thailand

Floor Boon
over
Zuid-Amerika

Kees Schaepman
over
wroeten naar de waarheid

Joan Hemels over
Nederland

Hubert Smeets
over
manipulatie van de pers

Koert Lindijer
over Kenia
en Afrika

Oscar Garschagen
over China

Roeland Termote
over Hongarije

Peter Noorlander
over wetgeving

 

 

Bestel nu en begin vast met lezen in de app

Specificaties
Blad voor de mond telt 288 pagina's met illustraties, formaat 16 x 24 cm, paperback, prijs € 19,95, isbn 9789491833281, nur 815.
Van de makers van ...
Medewerkers aan Blad voor de Mond hebben eerder Kinderen die de wereld hebben veranderd geproduceerd, een boek over kinderrechten dat is verschenen op 20 november 2014, de 25-ste verjaardag van het VN Kinderrechtenverdrag. Meer dan 50.000 mensen hebben het boek inmiddels gelezen, in druk of als ebook.