Verschenen op 20 november 2014: viering 25 jaar VN Kinderrechtenverdrag

Kinderen die de wereld hebben veranderd


Wat is de overeenkomst tussen Malala en Anne Frank? Ze hebben beiden de ogen van de wereld geopend voor het onrecht dat hun als kind is aangedaan. Malala is doelbewust ten strijde getrokken voor haar recht op onderwijs. Anne Frank is ongewild een symbool geworden van het effect dat oorlog heeft op het leven van kinderen. Het boek Kinderen die de wereld hebben veranderd beschrijft 22 kinderen die de aandacht hebben gevestigd op ernstige problemen in onze maatschappij en die een bijdrage hebben geleverd aan de oplossing. Als kind hebben ze onze wereld een klein beetje ten goede gekeerd.


22 boeiende portretten van kinderen die zijn opgestaan tegen onrecht

Kinderen als Iqbal Masih, Andrew Adansi, Ishmael Beah en Nujood Ali hebben hun stem laten horen over: kinderarbeid, discriminatie, kindhuwelijken, armoede, uitsluiting van onderwijs, oorlog, ziekten en hongersnood. Ze zijn gehoord, ondanks of misschien juist dankzij hun jonge leeftijd. Kim Phuc, Ruby Bridges, Wilma Westenberg, Nkosi Johnson en Helen Keller hebben zich niet in hun lot geschikt en de strijd aangebonden. Andere kinderen en volwassenen weten zich gesteund door hun doorzettingsvermogen.

Wie zijn deze kinderen?
Wie zijn deze kinderen? Wat hebben ze gedaan, waarom en wat heeft hen geïnspireerd? Wat is het effect van hun daden en wat moet er nog worden gedaan? Kinderen die de wereld hebben veranderd geeft de kinderen een stem. Hun verhalen stellen een voorbeeld en tonen aan:verandering is wel degelijk mogelijk, het heeft zin om op te staan tegen onrecht - of je nu kind bent of volwassene. Dat is de les die we van hen kunnen leren.


Malala strijdt voor het recht op onderwijs.
Anne Frank schreef een wereldberoemd dagboek over een kind in oorlogstijd.
Iqbal Masih bevrijdde kindslaven.
Ishmael Beah probeert meer kindsoldaten te voorkomen.
Ruby Bridges trotseerde racisme op haar school.
Nkosi Johnson haalde kinderen met hiv/aids uit de schaduw.
Helen Keller inspireerde vele doven en blinden.
Wilma Westenberg strijdt tegen een onvoorspelbare tumor.
Nujood Ali vroeg op haar tiende echtscheiding aan.

Andere kinderen die in het boek worden geportretteerd zijn Kesz Valdez (Filippijnen), Christiane F. (Duitsland), Aurora Mardiganian (Armenië), Shin Dong-hyuk (Noord-Korea), Kim Phuc (Vietnam), Rekha Kalindi (India), Andrew Adansi (Ghana), Sadako Sasaki (Japan), Severn Cullis-Suzuki (Canada), Felix Finkbeiner (Duitsland), Basilio Vargas (Bolivia), Mattie Stepanek (VS) en Urmila Chaudhary (Nepal).

Bestel een exemplaar
Bestel een exemplaar van Kinderen die de wereld hebben veranderd à € 17,95. Je betaalt geen portokosten en hebt het in de regel binnen 24 uur in huis. Betaal met iDeal of met een eenmalige machtiging.

 

Bestel nu

 

 

"Dit boek hoort thuis in ieder gezin met kinderen boven de tien jaar." Doede Wiersma - Leeuwarden
Meer reacties

Bestel het boek en doneer € 2,50.
Bestel hier een exemplaar van Kinderen die de wereld hebben veranderd à € 17,95. Je betaalt geen portokosten en hebt het boek in de regel binnen 24 uur in huis. Met je aankoop bij de uitgever doneer je automatisch € 2,50 aan goede doelen van kinderen uit het boek.
Actie en expositie
Tot begin 2016 reist een expositie over alle kinderen langs 15 bibliotheken. Het boek is geïntroduceerd met een landelijke maatschappelijke actie die werd gedragen door Amnesty International, War Child, Plan Nederland, Cordaid Kinderstem, het Nationaal Fonds Kinderhulp en ASN Bank.

Kinderen die de wereld hebben veranderd nu ook als app


Klik voor meer informatie


Voorwoord Marco Borsato
Marco Borsato, ambassadeur van War Child, heeft een voorwoord voor het boek geleverd.

Auteurs

De schrijvers van de verhalen hebben de kinderen opgezocht in de landen waar ze wonen, zijn naar hun geboorteplaats gereisd en hebben geput uit hun rijke kennis van het onderwerp.

Els Kloek Historica, co-auteur en drijvende kracht achter 1001 vrouwen uit de Nederlandse geschiedenis (2013) en schrijfster van onder meer Kenau en Magdalena: vrouwen in de Tachtigjarige Oorlog (2014)

Floris van Straaten Journalist, voormalig correspondent in Azië en Londen, redacteur van NRC Handelsblad, auteur van Londen, multicultureel Mekka aan de Theems (2012) en co-auteur van Slotenmakers en gangstermeisjes (1998) over kinderarbeid.

Peter de Ruiter Fotograaf, schrijver en uitgever, publiceerde boeken over Bangladesh, Birma en kinderarbeid wereldwijd.

Met bijdragen van: David Barnouw, Judith Spiegel, Inge Ikink, Diederik van Hoogstraten, Joeri Boom, Frank Kuin, Jeltje Zijlstra, Pauline Bax, Elles van Gelder, Fréderike Geerdink, Judith Stalpers, Nicole Bosch, Floor Boon en Aletta André.

Uitgave
Kinderen die de wereld hebben veranderd is verschenen op 20 november 2014, de 25-ste verjaardag van het VN Kinderrechtenverdrag. Het boek is geïllustreerd met 150 actuele en historische foto's in kleur en zwart/wit, telt 288 bladzijden, formaat 160 x 240 cm, softcover, prijs € 17,95, ISBN 9789491833182, NUR 694.