Lydia Rood: veelgelezen en geprezen

Lydia Rood is een van de meest veelzijdige schrijfsters in Nederland. In loop der jaren zijn tientallen romans, thrillers en kinderboeken uit haar pen gevloeid, alsmede een aanzienlijk aantal columns en verhalen. En het einde is voorlopig niet in zicht. De meeste boeken voor volwassenen zijn inmiddels beschikbaar als ebook bij PixelPerfect Publications.

Een aantal thrillers schreef Lydia samen met haar broer Niels Rood. Ook met haar man Mohamed Sahli heeft ze een aantal boeken gemaakt. In 2011 heeft Lydia Rood op verzoek van PixelPerfect het ebookgeschenk De kop van de pauw geschreven.

Lydia Rood is op 23 mei 1957 geboren in Velp. In 1984 studeerde ze af aan de School voor Journalistiek in Utrecht en vier jaar later maakte ze haar studie Spaans af aan de Universiteit van Amsterdam. Daarna ging ze bij de Volkskrant werken. In 1982 verscheen haar eerste boek, Een geheim pad naar gisteren.

Romans

Offerande

De geboorte van Pieter is een teleurstelling voor zijn moeder: hij heeft maar één oog. Als kind probeert Pieter er uit alle macht voor te zorgen dat ze ondanks alles trots op hem kan zijn, maar hoe hij ook zijn best doet, hij slaagt er maar niet in.

Info & download
Samen in een familiegraf

Twaalf korte verhalen over de liefde en leed, humor en tragiek, zoals over ouders die hun kind willen leren kennen, vrouwen die dromen hebben over een man maar hem niet kunnen vinden en het kind dat samen met haar ouders in één graf wil eindigen.
Een juweeltje van vertelkunst, met een scherpe blik voor details.
(NBD Biblion)

Info & download
Beter, dank je

De jongen stond langs de kant van de weg, en ze had een extra helm bij zich. Dat was toeval. Zonder hoofdletter. Het was Kerstmis en de lifter had even geen huis, de schrijfster even geen aanspraak. Ze hebben beiden niets beters te doen dan te spelen, te eten, te vrijen en te praten. Haar verleden is te zwaar, maar ze lacht erom. Hij heeft nauwelijks een heden, maar zwijgt erover. Hebben ze iets met elkaar? Of meer nog: hopen ze ergens op?

Info & download
Buslucht

Christine en Willem reizen met de nachtbus naar hun wintersportvakantie in Oostenrijk. Het benauwende voertuig staat symbool voor hun beknellende relatie - maar daar denkt hij heel anders over dan zij.De hoofdstuktitels geven aan van hoe laat tot hoe laat een scène, een gesprek, een ruzie zich afspeelt. Midden in de nacht verdicht de tijd zich en lijken de misverstanden groter.

Info & download
Nframa, zwarte ster

Ebenezer Yaw Adjei, bijgenaamd Nframa, voetbalt als de wind zelf. Hij heeft zijn hand op moeten houden sinds zijn achtste jaar, maar zijn talent zal daar een eind aan maken. Hij zal de Europese velden veroveren en terugkomen met het grote geld, hij zal zijn familie rijk maken en trouwen met Akosua, die loopt als het rimpelen van de zee. Nframa, zwarte ster is een jongensboek voor volwassenen.

Info & download
Mevrouw was stil vandaag

De drie hoofdpersonen van deze drie novellen, Nienke, Magda en Berend, zijn allen de weg kwijt in hun hoofd. Alle drie proberen ze wanhopig de regie over hun leven weer in handen te krijgen. Nienke is een jonge vrouw die lijdt aan het borderline-syndroom. De oudere Magda ziet de wereld om haar veranderen. Ze wordt betutteld in plaats van gehoorzaamd. Berend is bijna een man. Hij wil ondanks zijn verstandelijke handicap net zo worden als zijn broer Arend, die alles kan.

Info & download
Het boek Job (literaire non-fictie)

Lydia Rood probeert door te dringen in de wereld van haar autistische broer. Ze beschrijft zijn ontwikkeling van kind tot volwassene, zoals beleefd door hemzelf, zijn moeder, zijn vader, zijn broers en zussen en de mensen die beroepshalve met hem te maken hebben. In gesprekken met Lydia doet Job een wanhopige poging te beschrijven hoe het is om autistisch te zijn.

Info & download
Belofte onder het Zuiderkruis ("dokterroman")

Lydia Rood reisde in augustus 2006 naar Kenia. Op initiatief van Dokters van de Wereld, Simavi en AMREF Flying Doctors schreef zij een "doktersroman" over passie en gezondheidszorg in Afrika. Lydia maakte in Afirka kennis met de hoofdrolspelers van haar roman: Afrikaanse en westerse artsen die zich in Afrika inzetten voor de gezondheidszorg; structureel of in noodsituaties.

Info & download

Thrillers

Gerecht (met Niels Rood)

Overal wordt zijn verhaal afgedaan als dat van een gek: Lou Maas denkt dat hij de zoon is van Prins Bernard. Gek is hij niet, alleen zwakbegaafd. Hij leidt een onschuldig genoeg leven, gevuld met lekker koken en brieven schrijven over zijn afkomst, tot hij een rood waas voor zijn ogen krijgt en met behulp van zijn keukenmessen zelf gerechtigheid zoekt. Een gerecht met een lange en perfecte nasmaak. (Vrij Nederland)

Info & download
Banden (Niels Rood)

Nasole staat aan het hoofd van Funlimited, een bedrijf wat in korte tijd veel succes heeft met meditatiebandjes. Als een van zijn medewerkers ontdekt dat er meer bandjes worden verkocht dan geproduceerd, staat zelfs Nasole voor een raadsel. Als het bedrijf het probleem ontrafelt, leidt het spoor naar een aantal dodelijke ongelukken die elkaar snel opvolgen.

Info & download
Broeders van de zesde dag (serie World Missions, genomineerd Gouden Strop)

Directeur Suzanne Wolf van Maurik en haar assistent Mei van de charitatieve instelling World Missions komen een samenzwering op het spoor tussen de farmaceutische en cosmetica-industrie, waarbij uit naam van de wetenschap mensapen worden onderworpen aan barbaarse proeven. Op een video legt een chimpansee in gebarentaal een getuigenis af. Knappe intrige, flitsende dialogen, een origineel gegeven en vlotte uitwerking, spanning, humor.(NBD Biblion)

Info & bestel
Dochters van de verlossing (serie World Missions)

In Dochters van de verlossing doet een jonge idealist een verzoek aan Wolf. Wolf en Mei besluiten op onderzoek uit te gaan, en al snel blijkt er iets eigenaardigs aan de hand te zijn. Waarom wordt het wetsvoorstel voor de legalisatie van de Pil van Drion, die ouderen het recht op sterven moet verschaffen, steeds weer tegengehouden op het ministerie van Volksgezondheid?

Info & download

Hun verloedere me taal ook als boek

De meer dan honderd vaak hilarische columns van Lydia Rood zijn er nu ook in boekvorm. Al eerder waren ze verkrijgbaar als ebook en luisterboek. Klik hier voor meer informatie en om te bestellen.